Sari la conținut

Unghii încarnate

Podologiq

Ce este unghia încarnată?

Unghia încarnată descrie o afecţiune provocată de un fragment de unghie (de obicei lateral) care intră în piele şi produce inflamaţie, durere şi chiar infecţie bacteriană. Unghia care se încarnează frecvent este cea a degetului mare, iar statisticile arată ca frecvenţa este mai mare la bărbaţi.

De ce apare unghia încarnată?

  • Încălţămintea prea strâmtă, nepotrivită;
  • Tăierea greşită a unghiei. Tăierea pe oval sau rotund prea adânc lasă pielea din jur să se înalţe peste nivelul unghiei şi prin urmare unghia face o presiune prea mare, răneşte, irita şi poate forma ţesut de granulaţie care se dezvolta apăsând şi mai mult fragmentul încarnat;
  • Moştenirea sau predispoziţia familială. Unghia poate avea o formă hipercurbată şi în felul acesta se încarnează uşor;
  • Transpiraţia excesivă a picioarelor duce la maceraţie şi favorizează apariţia infecţiilor periunghiale;
  • Modificările osoase artorozice schimbă poziţia degetelor şi implicit a unghiilor. În aceste situaţii întâlnim frecvent unghii încarnate;

Se poate întâlni unghia încarnată chiar şi la copii sau nou- născuţi, datorită formei neregulate de creştere a unghiei;

Unghia încarnată se întâlneşte frecvent asociat altor probleme, cum ar fi diabetul, tulburări circulatorii la nivelul extremităţilor, unghii micotice sau în caz de greutate excesivă.

Recidivele sunt frecvente şi pentru a limita aceste lucruri se pot aplica proteze sub unghie şi lateral (copoline sau spanghe) sau se recurge la matricectomie laterală.

Prevenirea este cea mai bună metodă pentru controlul unghiilor încarnate. Semnele care ne arată că este vorba despre unghie încarnată sunt: deget dureros, tumefiat şi sensibil la atingere.

Tratamentul unghiei încarnate

Diagnosticul pus de podolog este cel care determină tratamentul unghiei încarnate. Adesea, îndepărtarea porțiunii încarnate a unghiei, alături de folosirea unui antibiotic local, reprezintă tratamentul optim. În anumite cazuri, se poate recurge la o intervenție chirurgicală minoră, folosind un anestezic local, pentru a se îndepărta unghia în totalitate sau o parte a patului unghial. În locurile din care s-au extras colţurile se plasează dispozitive speciale pentru a împiedica unghia să crească pe viitor în aceeaşi poziţie.

Recidivele sunt frecvente şi pentru a le limita se pot aplica sisteme corective sub unghie şi lateral asemănătoare aparatelor dentare. Prevenirea este cea mai bună metodă de tratament! Aici intervine rolul podologului, care în cabinet specializat poate reduce recurența unghiei încarnate. Soluţia care se aplică în aceste cazuri este de a ridica marginile unghiei şi a o conduce spre forma sa naturală. Fără tratament, problema se poate agrava, inflamaţia trece în straturile mai adânci ale pielii, în ţesutul adipos al degetului sau chiar în os. Acestea sunt complicaţii rare ale unghiei încarnate şi este de dorit să fie evitate.

Suntem aici să te ajutăm! Ai nevoie de un control?

Suna si efectueaza o programare! Vei fi uimit de rezultate!
Call Now Button