Sari la conținut

MICOZA UNGHIEI

Podologiq

Ce este micoza unghiei sau onicomicoza?

Micoza unghiei sau onicomicoza reprezintă infecţia micotică ce apare atunci când ciupercile (fungii) invadează unghiile de la mâini sau de la picioare, precum şi pielea de sub unghie (patul unghial). Micoza unghiei este o infecţie comună care afectează aproximativ 13% din populaţia adultă şi 20% din persoanele de peste 60 ani şi 50% dintre persoanele de peste 70 ani.  Infecţia este cel mai des întâlnită la unghiile picioarelor, în special la degetele mari. Infecţiile fungice ale unghiilor sunt de obicei cauzate de o ciupercă ce aparţine unui grup numit dermatofiţi, care poate provoca şi alte tipuri de infecţii în corp, însă pot fi cauzate şi de candidă. Afectarea unghiei nu poate fi considerată o boală gravă, dar poate provoca durere, disconfort sau distrugerea unghiilor. Unghiile afectate de micoză sunt inestetice şi pot avea un impact emoţional care afectează calităţii vieţii.

Este o afecțiune cronică din cauza perioadei relativ lungi de vindecare și a faptului că recidivează des. Începe să se dezvolte la nivelul unghiei și a patului unghial, apărând după contactul direct cu o ciupercă, fiind favorizată, în general, de căldură și de umezeală.

Fungii care duc la unghii micotice provin din mediu, în special din mediul umed şi cald care predispune la micoze. Toaletele, duşurile, vestiarele, piscinele publice sunt exemple de locuri unde putem lua contact cu infecţia. Contactul singur cu ciuperca nu este suficient pentru a te infecta. Este necesar să existe leziuni minore între unghie şi piele astfel încât ciuperca să poată să pătrundă sub unghie, în patul unghial. Dacă unghia este expusă mediului umed, ciuperca se poate multiplica uşor. Micoza unghiilor picioarelor este mult mai frecventă decât la unghiile de la mâini. Picioarele sunt expuse umezelii nu numai atunci când mergem cu picioarele goale în locuri publice, dar şi atunci când stăm foarte mult timp încălţaţi. Transpiraţia, căldura, lipsa de lumină şi umiditatea fac ca ciuperca să prolifereze.

Ciuperca unghiei piciorului apare, în special, la persoanele cu unghii încarnate sau la cele care suferă traumatisme locale sau leziuni în urma tăierii unghiilor. Alți factori de risc pentru apariția micozei unghiilor sunt circulația vasculară deficitară, diabetul, psoriazisul, precum și afectarea sistemului imunitar.

Semnele de micoză a unghiei sunt:
  • îngroşarea unghiilor;
  • fragilitate;
  • modificarea formei unghiei;
  • culoarea întunecată;
  • ridicarea unghiei de pe patul unghial.

Suntem aici să te ajutăm! Ai nevoie de un control?

Suna si efectueaza o programare! Vei fi uimit de rezultate!
Call Now Button